Algemene informatie over Whisky

whiskey (1)Er is hoogstwaarschijnlijk geen mens ter wereld die nog nooit van Whisky gehoord heeft. Deze eeuwenoude sterkedrank wordt werkelijk in alle lagen van de bevolking gedronken.

Puur heeft Whisky een heel bijzondere smaak die niet door iedereen gewaardeerd kan worden. Daarom wordt deze drank dan ook vaak met soda gecombineerd of wordt deze in allerlei cocktails verwerkt. Een heel eenvoudige maar bijzonder geliefde cocktail is een Whisky Cola. IJsblokjes in een glas Whisky doen het ook altijd goed en deze samenstelling kreeg trouwens een heel bijzondere naam: Whisky on the rocks. Vaak wordt Whisky als een typische mannendrank beschouwd, maar typisch zijn er ook heel wat vrouwen die Whisky, al dan niet verwerkt in een cocktail, zeker weten te waarderen.

Het woord Whisky komt van ‘uisce beatha’. Dit is een Iers-Gaelische of een Schots-Gaelische term die levenswater betekent. Tot op de dag van vandaag strijden de Schotten en de Ieren trouwens nog altijd over het ontstaan van Whisky. Vast staat wel dat de Schotse Whisky een van de bekendste soorten ter wereld is. Om als Schotse Whisky beschouwd te worden, moet de Whisky trouwens aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet deze gedistilleerd worden in het land zelf en moet deze er minstens drie jaar rijpen. Schotland telt dan ook over het hele land een groot aantal Whisky-brouwerijen die heel wat verschillende soorten Whisky’s produceren.

Whisky is een gedistilleerde drank die gemaakt wordt van gegist graanbeslag en gerijpt wordt op houten vaten. De belangrijkste ingrediënten van Whisky zijn eigenlijk heel eenvoudig: granen, gist en water.

Er zijn heel wat verschillende soorten Whisky. Deze soorten worden vooral ingedeeld volgens de graansoorten die gebruikt worden en volgens de manier en plaats van distilleren. Uiteraard wordt er ook een indeling gemaakt volgens het land waar de Whisky geproduceerd wordt.

In het Nederlands is de officiële schrijfwijze van deze sterkedrank ‘Whisky’. In de Engelse taal bestaan er twee schrijfwijzen. Als deze drank geproduceerd wordt in Ierland en de Verenigde Staten wordt deze als ‘Whiskey’ geschreven. Whisky uit Schotland en Canada wordt als ‘Whisky’ geschreven, zoals in het Nederlands.