De Whisky bij uitstek: Johnnie Walker

Category-Header-Tablet-Johnnie-WalkerEen van de meeste bekende Whisky-merken is ongetwijfeld Johnnie Walker. Deze Whisky wordt in maar liefst 200 landen verkocht en jaarlijks gaan er zo’n 120 miljoen flessen over de toonbank.

John Walker was een telg uit een Schotse landbouwfamilie in het begin van de 19de eeuw. Als in 1819 de vader van John Walker overlijdt wordt de boerderij verkocht en begint John een eigen kruidenierszaak in het Schotse Kilmarnock. De jonge Walker was gedreven, had een neus voor zaken en was bovendien een Whisky-liefhebber.

In de meeste kruidenierszaken verkocht men toen enkel single malts. Het probleem hiermee was dat deze van verschillende producenten afkomstig waren en dat de smaken van deze Whisky’s vrij uiteenlopend waren. Daarom besloot John Walker deze single malts te blenden en bijzonderder snel kende deze Whisky een groot succes. Deze was immers niet alleen veel beter van smaak, maar ook een stuk goedkoper.

Toen John in 1857 overleed namen zijn zoon, Alexander, en zijn kleinzoon, Alexander II, dit lucratieve zaakje over. Tien jaar na het overlijden van zijn vader, in 1867, lanceerde Alexander de eerste commerciële blend van zijn vaders Whisky en noemde deze ‘Old Highland Whisky’.

De industriële revolutie zorgde ervoor dat deze Whisky makkelijk tot alle uithoeken van de wereld geëxporteerd kon worden en in korte tijd werd deze Whisky een begrip.

De transporttechnieken uit die tijd waren echter nog niet zo veilig als de hedendaagse technieken en heel wat flessen braken tijdens het transport. Alexander had echter het commerciële talent van zijn vader geërfd en hij ging zijn eigen, stevigere flessen ontwerpen. Zo zijn de typische rechthoekige flessen van de Johnnie Walker Whisky ontstaan. Deze zorgden er niet alleen voor dat de Whisky veilig op zijn bestemming geraakte, maar maakte deze ook meteen heel herkenbaar bij het grote publiek.

In het jaar 1889 gaf Alexander officieel de fakkel door aan zijn zonen, Alexander II en George. Als eer aan hun legendarische grootvader ontwikkelden zij in 1909 de Johnnie Walker Red Label en de Johnnie Walker Black Label. Met deze benaming werd grootvader Johnnie Walker meteen vereeuwigd!