Hoe wordt Whisky gemaakt?

1427653032-whiskey-rainbowWhisky is een zodanig vertrouwde drank dat er vaak niet bij stilgestaan wordt, hoe deze sterkedrank eigenlijk gemaakt wordt. Eerder kon je al lezen dat Whisky een gedistilleerde drank is met als ingrediënten graan, water en gist. Maar hoe verloopt zo’n proces nu eigenlijk juist? Hoe kan je van een graantje dit ‘levenswater’ maken?

Granen zijn bijzonder rijk aan zetmeel en het is net deze stof die moet omgezet worden in suikers om alcohol te maken.

Het hele proces start met het toevoegen van warm water aan de granen. Hierdoor ontstaat er binnen elke graankorrel een ontwikkelingsproces waardoor het graan gaat groeien. Dit proces wordt mouten genoemd. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de granen zich volledig gaan ontwikkelen, dus op een gegeven ogenblik wordt dit ontwikkelingsproces gestopt en wordt het graan gedroogd in een oven.

Daarna worden de granen vermengd met warm water om de suikers uit het graan te halen. De vloeistof die hiermee verkregen wordt is uiteraard behoorlijk zoet. Aan deze substantie wordt gist toegevoegd waardoor de fermentatie kan van start gaan. Door deze fermentatie ontstaat een soort bier. Daarna is het tijd om dit ‘bier’ te distilleren. Dit wil zeggen dat het ‘bier’ zodanig bewerkt wordt dat het gehalte aan water verlaagd wordt zodat de concentratie aan alcohol verhoogt. Dit distillatieproces wordt tweemaal herhaald zodanig dat er zich een rijke smaak ontwikkelt.

De vloeistof die uit dit hele distillatieproces verkregen wordt, is de eigenlijke Whisky. Deze is nog niet voldoende gerijpt om een aangename smaak te geven. Uiteraard zijn de granen belangrijk voor uiteindelijk smaak van de Whisky, maar het rijpingsproces is net even belangrijk. Whisky die niet gerijpt is smaakt behoorlijk sterk en ruw en heeft eigenlijk geen aangename smaak. Het rijpen van de Whisky gebeurt in houten vaten. Echte Schotse Whisky moet minimum 3 jaar rijpen in Schotland vooraleer hij de naam Schotse Whisky kan krijgen en vooraleer hij zijn typische, aangename smaak krijgt.