Soorten Whisky

Bourbon-whiskeyEr bestaan honderden soorten Whisky. Een opsomming geven van alle soorten is dus echt niet mogelijk. Vaak wordt Whisky onderverdeeld volgens de plaats waar deze gestookt wordt.

Schotse Whisky

Whisky mag niet zomaar Schots genoemd worden. Hiervoor moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Zo moet deze in het land zelf gemaakt worden, afkomstig zijn van gemoute gerst of graan en minimum 3 jaar in Schotland gerijpt worden in eikenhouten vaten. Schotse Whisky kan nog eens ingedeeld worden in 3 soorten.

  • Single malt Whisky

Whisky van een bepaalde distilleerderij gemaakt van gemoute gerst, water en gist.

  • Graanwhisky

Een Whisky gemaakt met mais en/of tarwe.

  • Blended Schotse Whisky

Deze Whisky is een combinatie tussen een single malt Whisky en een single grain Whisky.

Ierse Whisky

Niet alleen Schotten zijn befaamde Whisky-stokers, ook Ieren kunnen er wat van. Net zoals Schotse Whisky moet ook Ierse Whisky moet minimum 3 jaar rijpen in houten vaten. Daar waar er voor Schotse Whisky specifieke voorwaarden zijn voor het gebruik van bepaalde graansoorten, mogen er voor het distilleren van Ierse Whisky verschillende gemoute graansoorten gebruikt worden en dit in alle mogelijk proporties. Whisky die in Ierland geproduceerd wordt, wordt trouwens geschreven als ‘Whiskey’.

Amerikaanse Whisky

Niet alleen de Ieren schrijven hun Whisky als Whiskey, deze laatste schrijfwijze wordt ook door de Amerikanen gebruikt. Daar wordt Whisky trouwens ook vaak Bourbon genoemd. Amerika produceert verschillende soorten Whisky.

  • Bourbon

Bourbon wordt gemaakt van gemoute granen en minimaal 51% van deze granen is mais.

  • Straight Bourbon

Straight Bourbon is een Bourbon die in een bepaalde staat gemaakt wordt en er minimum 2 jaar gerijpt werd. Een Straight Bourbon mag geen additieven zoals smaak- of kleurstoffen bevatten.

  • Blended Bourbon

Blended Bourbon moet minimum 51% Straight Bourbon bevatten, maar mag ook andere alcoholische dranken bevatten.

Japanse Whisky

De meeste mensen associëren Japan helemaal niet met Whisky. Toch heeft dit land een ware Whisky-traditie. Ook in Japan wordt al eeuwenlang Whisky gestookt, maar het duurde tot het jaar 1920 dat Japan ook Whisky naar andere landen exporteerde.